2013. szeptember 22., vasárnap

Legnagyobbak akik soha sem nyertek Indy 500-at-1.rész

Rex MaysRex 1939-ben

Rex volt talán a korai idők egyik legjobb és legnagyszerűbb pilótája.1913. március 10.-én született a kaliforniai Riverside-ban Rex Houston Mays néven.
Már elég korán 1931 szeptemberében- a Munka ünnepén- részt vett a Riverside County Fair versenyen.Az első félszezonjában mindjárt a 30. helyen végzett a bajnokságban.Hamarosan pedig a híres Legion Ascot-i versenyek állandó szereplője lett-ami ekkoriban a nyugati parti bajnokságot jelentette.Az 1932-es szezonban mindjárt a 37. helyen végzett.
1933 április 30.-án aratta az első győzelmét az ascoti pályán.Ebben az évben tizenöt győzelmet jegyeztek fel a neve mellé és mindjárt a bajnokság második helyén végzett.


Rex 1933-ban Legion Ascotban egy Hisso volánjánál.

A következő két évben a nyugati parti bajnokságban lehengerlő fölénnyel nyert.Bajnoki címét még különlegesebbé teszi az,hogy a legfiatalabbként érte el Paul Fromme autójával.1934-ben az Indy 500-on is bemutatkozott.A 23. helyről indulva az 53. körben az első függesztése eltörött,így csak a 23. helyen ért célba,de később 70 kör erejéig Frank Brisko gépét is hajtotta a versenyen.Az év végén a Mines Field-i versenyen is részt vett az "oroszlános" Gilmore géppel-ahol ismét nem alkotott maradandó emléket a Nemzeti bajnoki futamon.


Az első Indy 500-1934-ben
1934-ben a Mines Field versenyen.

A következő évben már pole-sitter volt az Indy 500-on,de ismét egy technikai probléma miatt kiesett a versenyből,viszont megnyerte a nyugati parti bajnokságot ismét.Sajnos ez a bajnokság befejeződött 1936 januárjában egy súlyos baleset miatt,ezért Rex a közép nyugatra "költözött".Az Indy 500-on ismét az élről indulhatott,de az üzemanyag hibája miatt ismét kiesett.Két pole és mindegyik rosszul végződött!

1935 Indy 500


A gosheni futamra készülődve

A gosheni oválon mindjárt győzni tudott,de a Vanderbilt versenyen sajnos az edzésen összetörte magát.Ebben az évben viszont három győzelemmel elhódította a közép nyugati bajnoki címet is.
1937-ben A Gilmore csapatot otthagyva a Bowes Seal-nál folytatta.Az Indy 500 ebben az évben nem sikerült túl fényesre,ugyanis  csak a 23. helyről indulva a verseny elején a gépe túlhevült.Nem sokkal később két fontos versenyt is nyert Cleveland-ban és a Milwauke Mile-n-igaz ezek nem számítottak bel e bajnokságba,így a végelszámolásnál a nyolcadik helyen végzett.A Vanderbilten az európai menőkkel megküzdve a harmadik helyen végzett.Viszont ebben az évben ismét megnyerte a közép nyugati bajnokságot.


1937 és az Alfa Romeo éve

Az 1938-as év nem sikerült túl fényesre,ugyanis csak Syracuse-ban sikerült egy második helyet begyűjtenie,a sprint bajnokságban sem tudott győzni.


Az 1938-as Alfa

A következő év amolyan kísérleti év volt ismét,Joel Thorne playboy csapatában.Az Adams kasztni és a Spark motor csak ekkor kezdett együttműködni-így még nem találtak egymásra.


A kísérleti Adams-Sparks géppel

A következő két világháborús évben viszont Rex majdnem mindent meghódított miután visszatért a Bowes Seal csapatához.Megnyerte az 1940-es és 1941-es Nemzeti bajnokságot.Minden futamot megynyert,kivéve az Indy 500-at,ahol mindkét évben "csak" a második tudott lenni.


A majdnem győztes kombináció

A háború idején harci repülőgép tesztelő volt és tanított pilótákat is.A háború után annyira megkedvelte a repülést,hogy 1946-ban az Amerikát átszelő Bendix trófeán is győzni tudott.
A háború utáni első szezonban ismét elindult,ahol ismét győzelmeket aratott,a bajnokságban a kilencedik helyen végzett.A közös Rex  és Bowes Seal Fast együttműködés 1948-ig tartott,sajnos kevés nagy győzelemmel,a legjobb Indy 500 szereplése is egy hatodik hely volt.1948-ban az újjáéledt csendes óceáni bajnokságot megnyerte.


Az 1949-es Novi

Ezekben az időkben lett igazán legendás versenyző ugyanis 1948 június 6.-án a milwaukee versenyen Dinsmore balesete után leállította  a gépét és segített a versenyzőtársán.Két hónappal később ugyancsak MIlwaukee-ban Paul Russo balesete után volt ilyen önfeláldozó-amivel kivívta tiszteletét mindenki előtt,olyannyira,hogy az 1949-es syracusei versenyen a társai a pénzdíjak miatt sztrájkba kezdtek,de amikor Rex elkezdett körőzni a pályán mindenki egyesével követte.
Az 1949-es bajnokságban Wolfe Kurtissével vágott neki.Az "egyszer volt" Del Mar-i pályán a poléból indulva a verseny elején kicsúszott majd a gépéből kiesve Hal Cole elgázolta.Szinte azonnal belehalt a feji és mellkasi sérüléseibe.


A végzetes baleset

1933 és 1949 közt összesen 71 AAA futamon győzött.
1955-ben a felújított Milwaukee pályán emléktáblát helyetek el,emlékezve az önfeláldozására,1993-ban a nemzetközi Hírességek Csarnokába került,majd 1995-ben az Amerikai Hírességek Csarnokába.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése