2017. február 18., szombat

Walt AderWalter Ader 1912. december 15.-én született a New Jersey állambeli Long Valley városkában.Az autók szerelése már igen korán felkeltette az érdeklődését.Gyerekkori barátjának-Syd Pershouse- a versenyautóját is szerelte többször,így 1933-tól a szerelő csapatában dolgozott.

Syd a helyi futamokon indult,majd Lattanzio csapatában is szerepelt.

Miután a helyi hős Lattanzio súlyos sérüléseket szenvedett és a villámgyors Matera is elhagyta a csapatot egy pilótára volt szükség és így került képbe Walt Ader.

1935. augusztus 4.-én a Cressona Fairgroundson a 32-es rajtszámú narancs és kék színű Joe Barzda féle Miller-Schoefild géppel debütált.Az első futamban a második lett, a fináléban kiesett.Ebben az évben a tizedik helyen végzett a GSRA(Garden State Racing Association) bajnokságban.1936-ban megállíthatatlan volt és miután hatalmas győzelmet aratott októberben Crossbayben a GSRA bajnoka lett!A következő évet a Central Pennsylvania bajnokságban kezdte de május első napjaiban már hivatalosan is AAA versenyző lett Tommy Griffin 36-os Cragarjával.
A következő években főleg AAA futamokon indult mérsékelt eredményekkel,a Cragar után HAL dirt track versenyautóval.1941-ben az AAA Keleti parti bajnokságában a harmadik helyet csípte meg!
1941-ben megszűnt az AAA és helyét CSRA bajnokság-igaz 1942-ben és 1945-ben csak egy rövid bajnokság létezett.

1946-ban újult erővel vágott neki az új AAA bajnokságnak a kiváló Ted Horn Enterprises csapattal. Ez időben ez volt a legerősebb sprint car csapat olyan pilótákkal mint a tulajdonos bajnok Ted Horn vagy a valaha volt legjobb AAA sprint car pilóta Tommy Hinnershitz.Viszont a 46-os évben a bajnokság elején listavezető is volt-összesen négy szenzációs győzelmet aratva kemény pályákon,kemény mezőnnyel.Végül a bajnokság hatodik helyén végzett.A következő évben a Norm Olson által felkészített géppel az Indy 500-on is nevezett,bár az edzéseken nem jutott be az indulók közé.A bajnokságban többféle géppel nevezett,viszont Lakewoodban győzni tudott ismét-igaz most kőkemény 100 mérföldes futamon!48-ban ismét próbálkozott az Indy 500-on,de Fred Peters halála miatt a 15-ös gépet visszavonták,majd május végén a Speedway Cockatil-lal esélytelen volt a bejutásra az indulók közé.Sajnos a Langhorn-i futam után Salem-ban egy sprint car versenyen egy olajfolton nagyot bukott ezért kihagyta a szezon másik felét és az 1949-es évet is.


Utolsó szezonjában Alden Sampson egészen különleges gépével vágott a szezonnak neki.Az Indy 500-on a huszonkettedik helyet szerezte meg.Ezután még nevezett három futamra de mindegyiken kiesett az edzéseken.Az utolsó New York State Fairgroundson már el sem indult.


A civil életben otthonában a New Jersey állambeli Bernardsville-ben tűzoltóként dolgozott.

1982. november 25.-én hunyt el a New Jersey állambeli Califonban szívroham következtében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése